Anul acesta, cel de-al 14-lea Campionat European de Veterani la Şah a avut loc între 8 şi 21 Martie, în frumoasa localitate Porto din Portugalia.

România a fost reprezentată de participanţii dragi ai clubului nostru, Mihai Şubă şi Adrian Florin Sasu-Ducşoara.

Faţă de Campionatul Mondial din Noiembrie 2013, acest Campionat European a fost asaltat de şahişti ruşi, din zona Rusiei (Rusia, Ucraina, Georgia, Ţările Baltice, etc.), dar şi de ex-sovietici, ce au acoperit prima jumătate a participanţilor, reprezentând chiar multe Ţări Occidentale (Germania, Israel, Franţa, Suedia, Elveţia, etc.)

Alinierea pieselor a fost făcută pe 9 Martie 2014, care a constituit de fapt prima zi de joc efectiv, ziua precedentă fiind rezervată marii ceremonii de deschidere şi întâmpinării  oaspeţilor.

Aceasta a constituit şi ziua în care ne-am început "Analiza de Campionat", urmărind îndeaproape spectaculozitatea mutărilor pe masa de joc a celor doi şahişti ai noştri.

Astfel, Derbi-ul Rundei a 2-a a început cu o SURPRIZĂ !
Tragerea la sorţi pentru această Rundă i-a adus faţă în faţă, la aceeaşi masă de joc, chiar pe reprezentanţii noştri, Mihai Şubă şi Sasu-Ducşoara Adrian!
Incredibil dar adevărat! Acest  Derbi s-a disputat între doi mari şahişti ai României, şi mai mult de atât, ambii reprezentanţi ai aceluiaşi Club - CSU Braşov !!

La un moment dat, maestrul nostru Mihai Şubă ocupa primul loc, iar Sasu Ducşoara Adrian se afla pe locul 23.

Finalul a fost unul glorios !
În ultima zi de campionat, Mihai Şubă a cucerit Aurul, devenind astfel Campion European în Competiţia de Şah Rapid !

Maestrul a avut o prestaţie incredibilă în această competiţie, reuşind să câştige 7 partide din 9, iar două să le finalizeze cu remiză ! Fantastic !

Iar Adrian Florin Sasu-Ducşoara a mai avansat pe scara din clasament, reuşind să încheie competiţia pe locul 22.

Iată şi o scurtă declaraţie plină de modestie şi umor, a lui Adrian Florin Sasu-Ducşoara, adresată nouă, chiar în direct de la Porto:

"Derbi-ul din Runda I s-a disputat între doi ruşi, care au remizat cu frică unul de altul.
În ceea ce ne priveşte pe noi, în prima Rundă, atât MMI Şubă Mihai, cât şi eu, am câştigat partide perfecte contra adversari aproximativ egali între ei ca forţă de joc şi rang ELO.
Fiind multe remize în prima Rundă, dar şi victoriile unor favoriţi, teoretic şansele ca eu, numărul 19 de concurs, să joc cu colegul Mihai Şubă rangul doi la ELO, erau aproape nule !
Dar printr-o corectă tragere la sorţi, eu am intrat în plutonul primilor 13 şi am săltat la masa întâi ca adversar pentru Mihai !
Evident, Mihai ştie incomparabil mai mult şah ca mine, el e definit printr-un un mare ELO şi performanţe uriaşe, are o istorie de veritabil campion - Campion Naţional de n+1 ori la Şah normal,
Campion European de Veterani în 2008 şi 2011, Campion al Ţărilor Francofone 2010. În plus, mai are şi rezultate prodigioase în tinereţe, contra elitei şahiste mondiale !
Deci chiar dacă am şi eu şanse teoretice, CSU Braşov îşi păstrează mai bine şansele pentru podium cu Mihai pe locul 1 sau 2, iar eu între primii 20.
Atât ca jucător cât şi ca antrenor CSU Braşov, iau partea favorabilă din această situaţie, sunt deci optimist şi plin de încredere.
Dorim fiecare să obţinem cel mai bun rezultat posibil pentru clubul CSU Braşov şi D-voastră, fanii noştri !
Good Luck! Şi veşti bune tuturor !
Semnăm:  Ducşoara şi Mihai Şubiţă."

Dragii noştri, suntem mândri că ne-aţi reprezentat clubul !
FELICITĂRI şi MULT SUCCES şi în continuare !

Iar vouă, celor care sunteţi pasionaţi de şah şi ne urmăriţi îndeaproape, TOATE CELE BUNE, însoţite de un imens GOOD LUCK !